Het inspiratiecongres 
Vooruitgang creëer je zelf!

Wie stonden er op het podium?

We hadden een aantal topsprekers die u deze middag inspireerden: Christian Kromme (futuroloog), Hans Andeweg (oprichter EcoIntention), Maarten Klatte (arts en gespecialiseerd in Leefstijlgeneeskunde), Mérène Rouma (expert op het gebied van hoogsensitiviteit), Petra Maartense (initiator van Happy View) en Annette Nobuntu Mul (Ubuntu-deskundige).

Als klap op de vuurpijl kwam voormalig filosoof des vaderlands, René ten Bos, zijn visie geven op optimisme en pessimisme.

Meer informatie over de sprekers en hun specialisme:


Hans Andeweg

De oprichter van ECOIntention helpt natuurgebieden en organisaties in hun kracht te staan. Dit doet hij samen met anderen door de energie met intenties te richten. De mens kan namelijk energie met zijn aandacht en intentie versterken en richting geven. Ongelooflijk? Zweverig? Hans bewijst
dagelijks het tegendeel. Hij laat u de concrete vooruitgang zien en maakt u graag deelgenoot van zijn boeiende belevingswereld. Met ECOIntention is hij op meerdere plekken in de wereld actief.


René ten Bos

René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is ook vader van twee kinderen, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor Het Financiële Dagblad, poëzieminnaar, schrijver van veel te veel boeken en stamcaféganger. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap. Tot april jl. was hij gedurende twee jaar Denker der Vaderlands. Zijn relativerende kijk op complexe thema’s werkt verhelderend en levert vaak een ontnuchterende glimlach op. 


Maarten Klatte

Deze arts was één van de eersten die begin jaren tachtig startte met leefstijlgeneeskunde en preventie. Slechts 9% van alle ziekte is genetisch bepaald, 91% is leefstijl-gerelateerd. Wij zijn grotendeels zelf de architecten van gezondheid én ziekte. De genetische blauwdruk is ons potentieel. Wat we feitelijk daaruit naar voren halen is de genetische expressie. En deze expressie hangt af van wat u eet, of u wel of niet beweegt en wat u voelt, denkt of gelooft. Maarten laat zien hoe u zelf uw genetische expressie kunt optimaliseren.


Christian Kromme

Wat staat ons te wachten in de nabije toekomst? Christian heeft hier een bijzondere kijk op. Deze futurist, spreker en bestseller-auteur van het boek Humanification was vijftien jaar lang een innovatieve tech-ondernemer, tot hij het DNA-patroon achter disruptieve innovatie ontdekte. Deze ontdekking gebruikt hij om de volgende grote golf van technologische en maatschappelijke veranderingen te voorspellen. Tijdens zijn presentatie laat hij zien dat onze toekomst misschien wel menselijker is en meer vooruitgang biedt dan we nu denken.


Petra Maartense

De drijvende kracht achter Happy View. Vanuit de logica ‘Waar je aandacht aan besteedt, groeit…’ bedrijft zij een nieuwe vorm van journalistiek: dat voeden waar we blij van worden. Juist aandacht besteden aan positieve ontwikkelingen, oplossingen, daarmee inspireren, mooie initiatieven delen en steunen, elkaar stimuleren en het beste in de wereld (laten) zien. Vooruitgang is voor Petra jezelf verheffen, en zo de wereld verheffen. Tijdens een breakoutsessie legt ze uit hoe dat in de praktijk voor u kan werken.


Annette Nobuntu Mul

In Zuid-Afrika kwam Annette in contact met Ubuntu: het concept dat de verbondenheid tussen mensen benoemt. ‘Ik ben omdat wij zijn’, is haar
korte definitie ervan. Ze schreef er een boek over: Opsoek naar Ubuntu, en is de motor achter de opleiding ‘Ubuntu, leiderschap en burgerschap’
aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Tijdens Inspiratium vertelt ze over de vooruitgang door verbinding die we dagelijks kunnen ervaren.


Mérène Rouma

Als beeldend kunstenares en coach richt zij zich op healing van individuen en teams. Zij gaat daarbij op zoek naar de innerlijke kracht van mensen
en groepen. Zekerheid en veiligheid zijn daarbij kernbegrippen voor vooruitgang. Tijdens een breakoutsessie van Inspiratium deelt zij haar kennis over hoogsensitiviteit. Als ervaringsdeskundige op dit gebied schrijft zij hier een boek over en legt daarbij de praktische verbinding met het chakrasysteem dat in ieder mens zit. Een eye-opener voor veel mensen die beter willen leren omgaan met hoogsensitiviteit.